25. avgust 2016

Na Novom Beogradu uklonjeno pet objekata bez dozvole. Za objekte kraj Save čeka se odluka Sekretarijata.

RUŠENjE nelegalno sazidanih objekata u Opštini Novi Beograd odvija se u skladu sa zakonom. Tako je u toku ove godine uklonjeno pet zgrada koje nisu imale potrebne građevinske dozvole, a nadležni najavljuju da će ih sigurno biti još.

U proteklih nekoliko meseci nestali su objekti u ulicama Obrenovačka bb, Ušće i Auto-put br. 6. Među porušenim zgradama bilo je, kažu opštinari, i stambenih, poslovnih, privremenih i dograđenih objekata.

Na spisku nelegalnih građevina koji je iz Opštine Novi Beograd prosleđen Ministarstvu građevine nalaze se ukupno 523 objekta, ali i 37 zgrada koje su sazidane nakon donošenja Zakona o ozakonjenju.

– Ključni problem u vezi sa rušenjem nelegalnih objekata je što za više od 90 odsto njih još nije rešen zahtev za legalizaciju – kažu u Opštini Novi Beograd. – Od momenta kada Sekretarijat za legalizaciju odbije podnete zahteve neće postojati nikakve administrativne prepreke za rušenje. Ono će, pak, zavisiti od toga kada opštini grad Beograd obezbedi novac za tu namenu. U svakom slučaju, nastavićemo sa uklanjanjem svih objekata koji ne budu dobili dozvole.

Najviše nelegalnih zdanja na Novom Beogradu, ipak, ima na obali Save, gde su protekle dve decenije nicale vikendice bez ikakvog reda, pravila i kontrole. Iako su na Savskom nasipu nadležne službe izdavale samo dozvole za korišćenje priobalja, koje ne podrazumevaju izgradnju, uz reku su nikle nimalo skromne kuće. Za njihovo rušenje, ipak, Opština mora da sačeka odluku Sekretarijata za legalizaciju.

U međuvremenu su bageri na tom prostoru uklonili pristupne rampe koje su služile za prilaz zemljanom platou izgrađenom bez ikakvih dozvola. Uskoro će, kažu opštinari, biti srušen i sam plato.

 

U NOVEMBRU KONAČAN SPISAK

GRAĐEVINSKI inspektori imaju rok do novembra da popišu sve objekte koje su sazidani nakon donošenja Zakona o ozakonjenju, a nemaju potrebne dozvole. Do sada su evidentirane nelegalne zgrade u naseljima Ledine, Bežanijska kosa, kao i na novobeogradskim javnim površinama.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:621914-Bageri-daleko-od-vikendica-na-obali-Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *