G. NOVAKOVIĆ | 22. maj 2017.

Protest građana kod okretnice autobusa u Dr Ivana ribara na Novom Beogradu

NEKOLIKO desetina građana, okupljenih radi očuvanje Savskog nasipa, protestovalo je juče u 17 sati kod autobuske okretnice u Ulici dr Ivana Ribara na Novom Beogradu. Na ovaj način još jednom su skrenuli pažnju na nezakonite radnje, nakratko blokirajući put motornim vozilima ka Ostružničkom mostu.

Aktivni od prošlog proleća, okupljeni biciklisti i šetači ponovo su razvili transparent “Stop otimanju nasipa”. Kako kaže jedan od njih, vikendice koje su “nikle” tik uz obalu duž osam kilometara do Ostružničkog mosta, ali i kola koja tuda nesmetano prolaze, samo su jedan od primera bezakonja.

– Sve rampe koje sprečavaju ulaz automobila i kamiona su porušene – kaže jedan od “čuvara” nasipa.

– One ne treba ni da postoje jer je saobraćaj po zakonu ovuda zabranjen, ali nadležni zatvaraju oči pred tim.

Gradnja bez dozvola, asfaltiranje nasipa finansirano od privatnih lica čije su vikendice, formiranje septičkih jama tik uz reni-bunare, ugrožavaju bezbednost građana u svakom smislu. Kako su nam objasnili okupljeni, biciklisti i šetači nebezbedni su zbog nervoznih vozača, bunari su neupotrebljivi zbog septičkih jama, a ceo nasip preti da se uruši zbog objekata na njemu. Nadležni nemaju reakciju.

– Podneli smo više od 200 prijava zbog nelegalne gradnje. Opština je nemoćna jer je sve u rukama gradskih i republičkih vlasti. Najveću odgovornost imaju “Srbijavode” i Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja – kaže Vladimir Marković.

SAMOORGANIZOVANjE

AKTIVNOSTI za očuvanje Savskog nasipa grupa građana organizuje sama, bez finansijske pomoći. O svim budućim i prošlim planovima zainteresovani mogu da se informišu i da se akcijama priključe putem društvenih mreža, poput fejsbuk-stranice “Savski nasip”.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:666522-Protive-se-otimanju-nasipa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *