Rampa, koja je postavljena nakon više naših prijava, jer je prethodna polomljena, a nadležni je nisu popravljali godinama. Iako mi to nismo tražili, pored rampe je postavljena i kućica sa čuvarima, koji nisu imali nikakva ovlašćenja oko toga koga smeju da zaustave, a nisu držali ni rampu zaključanu, ili barem ne znamo da su imali ikakva ovlašćenja da to i rade. Iako plaćamo čuvare za koje ne znamo ni koja im je svrha, rampa je opet uništena...

15.05.2016.

Rampa koja zabranjuje saobraćaj na Savskom nasipu iza novobeogradskih blokova juče je prvo obijena, pa onda i razvaljena, najverovatnije od strane vlasnika divljih vikendica u koritu reke Save, navodi se u saopštenju dostavljenom iz Udruženja građana “Ulice za bicikliste”.

Rampu su postavile i zaključale JVP “Beograd vode”, jer je nasip objekat za odbranu od poplava i na njemu po zakonu nije dozvoljen saobraćaj motornih vozila (član 133. Zakona o vodama), podseća se u saopštenju i dodaje da je, pored rampe, stradao je i znak zabrane saobraćaja u oba smera.

Pokušaj aktivista udruženja “Ulice za bicikliste” da prijave ovo rušilačko ponašanje policiji prošao je bez rezultata, jer prema Policijskoj upravi za Novi Beograd štetu mora da prijavi “vlasnik”, odnosno JVP “Beograd vode”.

Takođe, ni Uprava saobraćajne policije se nije najbolje pokazala, navode iz UG “Ulice za bicikliste”. Iako nasipom dnevno prođe i do 1.000 vozila, koristeći ga kao saobraćajnicu ka sremskim selima i divljim vikendicama u koritu Save, broj prekršajnih prijava koje su saobraćajci napisali ne prelazi broj 10, dok se na prijave biciklista da su ugroženi na nasipu ne obaziru i ne izlaze na teren, upozorava se u saopštenju.

Na Savskom nasipu je trasirana i Savska biciklistička ruta ka Bojčinskoj šumi 2014. godine, i ista je obeležena saobraćajnom signalizacijom za koju su saglasnosti dali Sekretarijat za saobraćaj i JVP “Beograd vode”.

Iako je nekom smetala ta signalizacija na nasipu pa je srušio, gradska saobraćajna inspekcija je odbila da naloži postavljanje saobraćajnog znaka “pazi na bicikliste” koji je deo signalizacije biciklističke rute, jer “nikome nije predat na održavanje”, stoji u saopštenju uz konstataciju da zbunjuje činjenica da je ovaj znak već par puta rušen, a onda ponovo vraćan po nalogu te iste saobraćajne inspekcije, da bi se odjednom ista praktično proglasila nenadležnom?

Dodaje se i da Sekretarijat za saobraćaj koji je za ovu biciklističku rutu dao saglasnost, odbija da zaštiti bicikliste od bahatih vikendaša, upućujući ih na JVP “Beograd vode”, iako je iz dokumentacije jasno da je Sekretarijat za saobraćaj upućen u to da su biciklisti na Savskom nasipu legalno i da saglasnost Beograd voda postoji. Isti sekretarijat je takođe pokušao da odbije da postavi znak zabrane saobraćaja u oba smera na Savaskom nasipu, ali je na kraju morao da postupi po nalogu saobraćajne inspekcije.

Razlozi za ovakvo zabijanje glave u pesak i prebacivanje nadležnosti nadležnih insitucija mogu se naći u tome što se iza Savakog nasipa nalaze divlje vikendice nekih uticanjih ljudi, a na prvom mestu predsenika Republike Srbije Tomislava Nikolića, ocenjuju u UG “Ulice za bicikliste”i postavljaju pitanje da li je javni interes da stotinak bahatih građana zemljom nasipa korito reke Save, ugrožava sistem za odbranu od poplava, nasip, vodoizvorište, džogere i bicikliste, a da ih sistem svojim nečinjenjem štiti?

http://rs.n1info.com/a160316/Vesti/Vesti/Savski-nasip-Rampa-obijena.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *