Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

M. Lj. POPOVIĆ | 03. april 2017.

O REČNIM nasipima u Beogradu trenutno ne brine – niko! Naime, krajem prošle godine je nadležnost nad bedemima Save i Dunava iz gradskih prešla u republičke institucije, ali procedura oko primopredaje još nije završena. U međuvremenu su nasipi ostali bez infrastrukture, pa na obali Save niko ne kontroliše da li se poštuju propisi ili ne.

Prolazak motornih vozila koji je Zakonom o vodama zabranjen na Savskom nasipu, na Novom Beogradu do ove godine sprečavala je rampa ali i 24-časovno obezbeđenje. Blokade i čuvara, međutim, više nema, pa teretnjaci neometano jurcaju putem tik uz reku. Naime, gradske institucije povukle su svoje objekte sa obale, jer više nisu u njihovoj nadležnosti.

– Od 24. marta više nemamo ingerencije nad obaloutvrdom – kažu za “Novosti” u JKP “Beogradvode”. – Sve objekte smo morali da predamo preduzeću “Srbijavode”, koje će ubuduće brinuti o tim lokacijama. U našoj nadležnosti je ostao deo rečnih nasipa, ali desna obala Save je sada pod kontrolom republičkih institucija. Tako je i sa rampom za kontrolu prolaska vozila koju smo mi postavili po nalogu Sekretarijata za inspekcijske poslove. Zbog čega obezbeđenja više nema, pitanje je za “Srbijavode”.

RAMPA NA METI VANDALARAMPA koja je postavljena na Savskom nasipu od kada je postavljena na meti je vandala. Građani koji obalu koriste kao svoju biciklističku rutu redovno upozoravaju da nepoznati počinioci namerno uništavaju stub koji zabranjuje motornim vozilima da prolaze bedemom.

Odgovor na pitanje zbog čega se ne zaustavlja saobraćaj na nasipu, međutim, nismo dobili ni u tom preduzeću.

– Tačno je da ćemo ubuduće mi brinuti o obalama Save i Dunava, ali procedura oko primoredaje dužnosti još traje – kažu u “Srbijavodama”.

– Dok se taj posao ne završi, JKP “Beogradvode” i dalje vodi računa o bedemima. Tek kada primopredaja bude okončana, videćemo da li ima potrebe za kontrolom saobraćaja na nasipima.

I u jednom i drugom preduzeću, ipak, tvrde da, uprkos procepu pri regulisanje u nadležnosti održavanje nasipa nije ugroženo, obala mora redovno da se čisti, a da opasnosti od poplava, trenutno, svakako nema. Ali će odgovarati u slučaju da se nasipi oštete, međutim, niko ne zna da odgovori.

 

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:658451-O-

+ posts

Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *