Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

13. 06. 2017

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Beograda Sonja Podunavac pokušala je danas da objasni šta se sve dešava oko nelegalne gradnje na Savskom nasipu.

– Izjava predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića da je završio rušenje nelegalnih objekata na Savskom nasipu predstavlja obmanu javnosti. Netačan je navod da je za sve objekte na Savskom nasipu odgovorna Gradska uprava grada Beogrda, jer su zahtevi za legalizaciju podnošeni uglavnom u periodu između 2010. do 2013. godine, kada su i objekti izgrađeni. Da su službe Novog Beograda radile svoj posao, ne bi danas bili u ovakvoj situaciji. Stiče se utisak da gospodin Šapić stavlja akcenat na posledicu, a ne na uzrok problema na Savskom nasipu. Opština Novi Beograd je na Savskom nasipu rušila samo temelje i napuštene objekte u kojima niko ne živi, što je za pohvalu jer je to moglo da se uradi nekoliko godina ranije, a nije. Pravo pitanje je zašto opština Novi Beograd ne pokušava već godinama da izvrši svoje odluke o rušenju objekata na Savskom nasipu za koje nije podnet zahtev za legalizaciju, a kojih je preko 30? Za rušenje ovih objekata nema nikakvih prepreka zbog legalizacije – tvrdi Sonja Podunavac.

Sonja Podunavac, gradska sekretarka za inspekcijske poslove

Ona je nastavila sa kritikama na račun opštinskih vlasti.

– Što se novca za rušenje tiče koji Šapić uporno traži od grada Beograda moram da istaknem da opština Novi Beograd još nije opravdala kako je utrošila sedam miliona dinara koje je dobila od grada. Pored toga, ona može sama u svom budžetu da opredeli sredstva za rušenje nelegalnih objekata, a Šapić je u 2017. godini za ovu namenu opredelio 487.000 dinara odnosno samo 0,07 odsto budžeta od 625 miliona koji je jedan od najvećih u gradu! Inače, grad Beograd je ove godine opštini Novi Beograd dao skoro 7.5 miliona za rušenje nelegalnih objekata, u 2016. godini 3,5 miliona, a u 2015. četiri miliona. Kada je Šapić bio jedan od čelnika prestonice, recimo u 2012. godini, grad Beograd opštini Novi Beograd nije dao nijedan dinar.

Grad Beograd je danas zatražio izveštaj od opštine Novi Beograd o tome u kojoj fazi su postupci rušenja na Savskom nasipu.

Sporni objekat u Studentskoj 45a

– Prošlog petka smo zatražili izveštaj o tome u kojoj fazi je rušenje nelegalnog objekta u Studentskoj 45a u vlasništvu njegovog rođenog ujaka Radeta Dedovića. Gospodin Šapić nelegalni objekat svog rođenog ujaka ruši već 20 radnih dana “ciglu po ciglu” i “pločicu po pločicu”, očigledno pokušavajući da ga ne sruši. Napominjem da objekat u Studentskoj 45a ne može biti predmet legalizacije, odnosno ozakonjenja, jer je postojeći objekat porušen. Sagrađen je nov objekat posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju. Svi objekti koji su građeni nakon tog roka ne mogu da budu predmet ozakonjenja, i to vrlo dobro zna inspekcija Novog Beograda. Očekujemo da opština Novi Beograd pokaže da zakon važi za sve i da se isto primenjuje i za rođake funkcionera i za obične građane.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/sonja-podunavac-sapicu-sto-ne-rusis-onih-30-objekata-bez-dozvole-na-savskom-nasipu/56876f6

+ posts

Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *