Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Ivana Žigić | 06.06.2017

Nelegalne vikendice Tomislava Nikolića za sada se neće naći na “udaru bagera”

Aleksandar Šapić, Foto: Milorad Milanković

“Rušenje dve nelegalne vikendice Tomislava Nikolića na Savskom nasipu zavisi isključivo od Grada Beograda čiji sekretarijat je nadležan da donese odluku o njihovoj legalizaciji”, poručuje za “Alo!” predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, te dodaje da će ih opština srušiti čim Grad izda takvo rešenje.

Kako Šapić objašnjava, vikendice porodice Nikolić su u jednakom statusu kao i 90 odsto objekata na Savskom nasipu, što znači da su u procesu legalizacije i da se čeka odluka Grdaskog sekretarijata za poslove legalizacije objekata da li će svi oni biti ozakonjeni ili odbijeni i ući u proces rušenja.

– Nikada to nije zavisilo od opštine. To je zamena teza koju je uneo gospodin Goran Vesić (gradski menadžer, prim. aut.), pa se stekao utisak da je nešto zavisilo od Opštine Novi Beograd. Nikada nije zavisilo od opštine i ništa nije sprečavalo Gradsku upravu za ovih pet godina da svakim danom odbiju legalizaciju tih objekata. Kao što ih ništa ne sprečava da odbiju zahtev za legalizaciju i ostalih 205 objekata na teritoriji opštine Novi Beograd koji su na javnim površinama, ali i 200.000 objekata na celoj teritoriji Grada Beograda. Međutim, ništa nisu radili četiri godine, a onda su se setili Novog Beograda – ističe Šapić.

On napominje da su vikendice porodice Nikolić u identičnom statusu kao i ostalih 120 objekata na Savskom nasipu.

– To znači da oni ne mogu da budu ni privilegovani, a neće biti ni žigosani. Mi smo spremni, da bez ikakve selekcije, kako nam budu odbijali i donosili pravosnažna rešenja, da objekte uklanjamo. Ako donesu prvo za njihove dve vikendice, prvo ćemo njih ukloniti, ali to ne zavisi od nas – kaže Šapić.

Kada je u pitanju rušenje dela objekata na Savskom nasipu, koje je počelo juče, Šapić objašnjava da za njihovo uklanjanje, za razliku od ostalih, postoji zakonski osnov.

– Rešenja za njihovo rušenje doneta su od strane Opštine Novi Beograd zato što ne postoji ni jedan papir za njih, odnosno nisu u procesu legalizacije, te mi imamo osnov da donesemo ta rešenja. Ona su tako doneta za tih 20 objekata. Danas su tri srušena, od kojih jedan nije do kraja jer je u njemu bilo stvari, pa smo ljudima dali rok da ih iznesu. Sutra će biti nastavljeno sa uklanjanjem dokle god imamo novca na toj poziciji za rušenje – naveo je juče Šapić za “Alo!”.

Ne dozvoljavam napad na Novi Beograd

Šapić je ocenio i da bi na osnovu izjava Gorana Vesića čovek pomislio da on živi u Bazelu u Švajcarskoj, a oni na Novom Beogradu na nekoj pijaci na tepihu Evrope. – Neću dozvoliti tu vrstu napada na Novi Beograd jer je to neistina. Ko god se malo provozao Beogradom, video je koja je najuređenija opština. Ne može da se ruši bez zakonskog osnova. Jedini način je pravosnažno rešenje o odbijenom zahtevu za legalizaciju, a onda se ulazi u postupak rušenja. Sve pre toga je kriminal, a u to ne želimo da ulazimo – poručuje Šapić.

Onog momenta kada Opština ostane bez novca za rušenje, dodaje Šapić, očekuje da im Grad uplati.

– Mi smo još pre tri nedelje upuitili zahtev, zapravo onog momenta kada su rekli da mi ne trošimo novac za rušenje, već da su oni spremni da plate koliko god. Samo neka nam uplaćuju novac, mi ćemo sve trošiti. Sudbina tih 20 objekata koji imaju zakonski osnov da budu srušeni, od onog momenta kada mi potrošimo novac koji imamo za rušenje zavisi od dinamike uplate koje će Grad Beograd da vrši – objašnjava Šapić.

Ponavlja i da sa ostalih 120 objekata Opština zakonski ne može ništa dokle god su oni u procesu legalizacije, što pak zavisi od gradskog Sekretarijata za legalizaciju.

Podsetimo, gradski menadžer Goran Vesić poručio je pre dve nedelje da opštinsku vlast Novog Beograda ni do sada ništa nije sprečavalo da ruše vikendice na Savskom nasipu, a da što se Grada tiče “vikendice na Savskom nasipu mogu slobodno da se ruše”.

http://www.alo.rs/sapic-krenuo-sa-rusenjem-toma-za-sada-siguran/110164

+ posts

Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *