Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

05.06.2017.

Juče su srušene dve straćare, ali vikendice koje pripadaju rođacima Nikolića, Bačevića, Šapića i Čumeta i dalje se ne diraju

 

Na Savskom nasipu u Beogradu juče je konačno počelo rušenje nelegalnih objekata.

 

Međutim, reč je o napuštenim straćarama, dok su vikendice koje pripadaju rođacima Tomislava Nikolića, bivšeg ministra Milana Bačevića, ali i predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića još uvek zaštićene.
U ranim prepodnevnim časovima prvo je srušen jedan nedovršeni objekat, koji se sastojao od temelja i stubova. Pored toga, srušena je i koliba po čijem se izgledu moglo zaključiti da je niko nije obilazio godinama. Na spisku se našla još jedna koliba, iz koje su radnici počeli da iznose stvari, ali je akcija zaustavljena jer je ustanovljeno da je vlasnica objekta Dragana Živković navodno podnela zahtev za legalizaciju.

 

FOTO: MINA BRANKOVIĆ

Bez kupovine zemljišta
– Taj objekat je pripadao čoveku koji je preminuo, ali je prethodno, još 2008, podnet zahtev. Čuo sam da su došli da ruše i dotrčao sam da pomognem jer poznajem njegovu porodicu – rekao nam je komšija Bidža, koji u blizini ima kuću, koja bi takođe mogla biti srušena ukoliko Sekretarijat za legalizaciju odbije njegov zahtev.

– Ne vidim razlog da se ne legalizuje. Tražio sam i da kupim to zemljište, ali gde god da sam se obratio kažu da to nije u njihovoj nadležnosti – kaže Bidža.

 

FOTO: DADO ĐILAS

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, objašnjava da se, prema zakonu, ne mogu rušiti objekti za koje je podnet zahtev za legalizaciju.

– Trenutno je u planu rušenje oko 20 objekata za koje nije podnet zahtev. Za oko 100 objekata su podneti zahtevi, te smo dužni da sačekamo rešenje Sekretarijata. Danas nastavljamo s rušenjem još četiri objekta i rušićemo dok god imamo sredstava. Grad Beograd je opštini namenio sedam miliona dinara za ove svrhe, što je malo, pa smo uputili zahtev da nam se odobri još 20 miliona dinara za rušenje – kaže Šapić i dodaje da je na gradskim vlastima da uplate novac i što pre počnu s rešavanjem zahteva o legalizaciji.
Privilegije
Na pitanje da li će biti srušene i vile Radomira i Branislava Nikolića, sinova bivšeg predsednika, ali i objekat njegovog ujaka Radeta Dedovića, Šapić odgovara da neće biti privilegovanih:

– Ako je Dedović podneo zahtev za legalizaciju, kao i Nikolićevi sinovi, znači da će se rušenju pristupiti čim budu doneta rešenja.

 

Inspekcija

OVDE NEMA LEGALNE KUĆE
Tatjana Đukić, šef u Odeljenju za inspekcijske poslove Novog Beograda, kaže da na ovom potezu nema legalizovanih objekata:

– To je državno zemljište kojim su „Beogradvode“ na neki način ugovorima raspolagale, što apsolutno nije dozvoljeno. Nikolićeve vikendice ovde imaju status kao i ostali objekti, pa i one mogu biti srušene kada Sekretarijat za postupke legalizacije objekata reši njihov predmet. Do tada su nam ruke vezane.

 

KO SVE IMA VIKENDICE
– Sinovi Tomislava Nikolića, Radomir i Branislav, sagradili su bez dozvole dve kuće od po najmanje 120 kvadrata na savskoj obali, u blizini novobeogradskog naselja Blok 45
– Na placu od 11 ari na obali reke u Jakovu kuću od oko 100 kvadrata nelegalno je izgradio i Filip Bačević, sin Milana Bačevića, bivšeg ministra rudarstva i prostornog planiranja
– Pored njih, i bratanac Ljubiše Buhe Čumeta ima vikendicu
– U blizini je vikendica i Radeta Dedovića, ujaka Aleksandra Šapića, čiji se jedan od nelegalnih objekata već ruši u Studentskoj ulici, takođe na Novom Beogradu.

https://www.kurir.rs/vesti/politika/2859747/ruse-se-supe-a-vile-zasticene-ovako-se-uklanjaju-divlji-objekti-na-savi

+ posts

Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *