Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Dejan Aleksić , 24.05.2017

Višednevna polemika o nelegalnim objektima na Novom Beogradu nastavljena je i juče. Ključna pitanja kojima su se bavili gradski menadžer Goran Vesić i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić bila su – ko treba da načini prvi korak i od kojih objekata treba početi.

Posle najave Šapića da će Novi Beograd početi da ruši nelegalne objekte na Savskom nasipu „kako se ne bi stekao utisak da je neko zaštićen” ponovo se oglasio Vesić ocenivši da „vlast Novog Beograda i njenog predsednika ni do sada ništa nije sprečavalo da ruše na Savskom nasipu”.

– Što se grada tiče, te vikendice mogu slobodno da se ruše. Jedan od razloga što do sada to nije učinjeno jeste verovatno i to što jedna od vikendica pripada Šapićevom ujaku Radetu Dedoviću. Sve vikendice na Savskom nasipu nastale su dok je Šapić bio visoki funkcioner u gradu, a posle toga predsednik opštine – kazao je Vesić, a prenosi Tanjug.  Gradski menadžer rekao je i da je objekat u Studentskoj, koji je pokrenuo celu ovu priču i čije je uklanjanje počelo prekjuče, podignut „protivpravno i uz direktnu pomoć opštine”.

Šapić je juče na fejsbuk strani uzvratio da je opštinu Novi Beograd u rušenju na Savskom nasipu sprečavala Uprava grada.

– Čak i za uklanjanje nelegalnih objekata na javnim površinama u pravno uređenim državama neophodan je zakonski osnov, a to znači da Sekretarijat za legalizaciju odbije njihov zahtev i da ta odluka postane pravosnažna. A tim sekretarijatom upravlja grad, a ne opština. Mi nismo Divlji zapad, niti fantomi iz Savamale. Mi samo danju u skladu sa zakonom rušimo. Novi Beograd od sledeće nedelje počinje da zakazuje rušenja svih objekata koji nisu u postupku za legalizaciju. Očekujem od Uprave grada da ili pod hitno odbije sve one koji su predali predmete za legalizaciju, kako bismo mogli da ih uklonimo, ili da ih ozakoni – naveo je Šapić naglasivši da prioritet moraju da budu oni na javnim površinama.

– Prioritet bi trebalo da budu i poslovni objekti i prostor gde je ugrožena bezbednost, kao što je Savski nasip. Ili neka nas obaveste da na nasipu mogu legalno da budu sagrađeni objekti i da nije ugrožena bezbednost Novog Beograda u slučaju vanrednih situacija. Ko ne bude uklonjen to će značiti ili da je ozakonjen ili da nisu želeli da ga odbiju kako bi ga sačuvali – uzvratio je Šapić na temu Savskog nasipa.

Na pitanje Savskog nasipa juče se osvrnula i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je naglasila da ništa ne može da se gradi bez građevinske dozvole, ali i da će ministarstvo ispitati i slučaj asfaltiranja pristupnih puteva na Savskom nasipu.

– Ako je u nadležnosti republičke inspekcije, sigurno ćemo odreagovati, ali ukoliko je u nadležnosti grada ili lokalne samouprave, onda je njihova inspekcija dužna da reaguje. Ukoliko ona ne reaguje, onda po predstavkama građana mi reagujemo zajedno sa gradskom inspekcijom – kazala je Mihajlovićeva.

Juče se oglasilo i neformalno udruženje građana „Savski nasip” koje je pozdravilo namere opštine da ruši 120 nelegalnih objekata na području tog nasipa. Članovi udruženja su u saopštenju nadležne ipak podsetili i da objekte, koji su odavno za rušenje, mogu svakog dana da vide u Dr Ivana Ribara u stambenoj zgradi, u blokovima 9a, 44, 63, 70a… Kao vlasnike nekih od tih objekata udruženje je imenovalo i pojedine rukovodioce javnih gradskih preduzeća.

 

Šapić pozdravio „kandidaturu Vesića”

Gradski menadžer danima je kao direktno odgovornog za neuklanjanje objekta u Studentskoj prozivao Aleksandra Šapića. Čelnik Novog Beograda nije uzvraćao ličnim prozivkama, ali je juče i on popustio.

– Izuzetno poštujem odluku gradskog menadžera da istakne kandidaturu za gradonačelnika. Posle povlačenja Siniše Malog, svaka druga opcija, osim da Vesić bude kandidat SNS-a, veoma bi me iznenadila. Vesićeva najveća preporuka je sve ono što je kao drugi čovek Beograda uradio protekle četiri godine – naveo je Šapić.

http://www.politika.rs/sr/clanak/381313/Vesic-porucuje-rusite-Sapic-trazi-papire

+ posts

Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *