Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

19. maj 2017 Zdravko Janković

* Nemaran odnos lokalne vlasti prema nasipima i odbrani od poplava

Problem Savskog nasipa nastaje u poslednjih desetak godina, masovnim građenjem vikendica i komercijalnih objekata u forlandu, odnosno u prostoru između nasipa i rečnog toka na levoj obali Save od Ostružničkog mosta do bloka 45.

Piše: Zdravko Janković

19. maj 2017. 15:00

Sve ovo vreme problem je ignorisan od strane političkih elita, kako sadašnjih tako i prethodnih, što ima za posledicu vidno propadanje samog nasipa, uleganje i pucanje asfaltne podloge.

Ako bismo jednom rečju hteli da opišemo problem vezan uz Savski nasip, bolji izraz od bezakonja ne bismo pronašli. Sve vezano za Savski nasip je nelegalno: od bespravne gradnje u vodozaštićenom području, preko nasipanja stotina hiljada kubika zemlje tamo gde je to zabranjeno, izgradnje čvrstih i neadekvatnih objekata sa sve podrumskim prostorijama, vožnje automobila i teških kamiona po nasipu gde je saobraćaj zabranjen, do konverzije državnog zemljišta u privatni posed, što upravo čini jedan od poznatijih stanovnika divljeg naselja, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Republika Srbija preko preduzeća JVP Srbijavode, odnosno grad Beograd preko JKP Vodovod i kanalizacija, i skupštine opština Novog Beograda i Surčina preko svojih nadležnih građevinskih inspekcija koje imaju ingerencije nad tim prostorom, prostim ignorisanjem svojih ovlašćenja i nečinjenjem pokušavaju da faktički legalizuju stanje. Slično kao i u slučaju rušenja objekata u Hercegovačkoj prošlog proleća, vlasti u ime i za račun nečijeg privatnog interesa ignorišu propise, s tom razlikom što u slučaju Savskog nasipa oko toga postoji puna saglasnost i prošle i sadašnje vlasti.
Suočeni sa tim činjenicama i nedostatkom interesa za javno dobro, odnosno saglasnošću političkih partija oko nečinjenja, morali smo da se organizujemo.

Okupljeni oko Fejsbuk stranice Savski nasip, nastale iz želje da se dokumentuje stanje propadanja nasipa kao posledice nastanka divljeg naselja, nekontrolisane seče šume, izgradnje sportskog centra u forlandu, postali smo svesni da je potrebno i aktivnije delovanje kako bi se sprečilo potencijalno ugrožavanje života i imovine građana. Svi se sećamo Obrenovca i velike tragedije koja je nastala upravo nemarnim odnosom lokalne vlasti prema nasipima i odbrani od poplava i ne želimo da nam se to dogodi.

Stoga smo i organizovali tribinu u bloku 45 na kojoj smo pojasnili opasnosti od divlje gradnje kao i veliki ekološki rizik od izgradnji objekata i septičkih jama pored reni bunara. Tada smo imali prilike i da diskutujemo upravo sa vlasnicima nelegalnih objekata u forlandu i da kroz demokratski dijalog sučelimo mišljenja.

Pokrenuli smo i sajt savskinasip.com, na kome se pregledno može saznati sve oko problematike Savskog nasipa.

Napisali desetine dopisa svim relevantnim činiocima, uključujući i Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, i uvek smo morali da se pozivamo na zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.
Problem Savskog nasipa jeste politički problem jer je nastao nečinjenjem upravo onih političkih subjekata koji su taj problem morali da reše. Naše je da taj problem učinimo vidljivim i neizostavnim delom diskusije oko gradskih problema. To nije samo naše pravo već i naša obaveza kao odgovornih građanki i građana.

http://www.danas.rs/beograd.39.html?news_id=346233&title=Savski+nasip+-+po%C4%8Detak+lokalnog+organizovanja+u+blokovima

+ posts

Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *