Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

25.08.2015

Zloupotreba nasipa na levoj obali reke Save u Novom Beogradu za saobraćaj motornih vozila, uprkos zabrani, tema je “Kritične mase” na koju će u subotu ukazati gradski biciklisti na svojoj 53. mesečnoj zajedničkoj vožnji, i na skupu po njenom završetku.U današnjem saopštenju beogradskog udruženja “Ulice za bicikliste” ukazuje se da je “na Savskom nasipu saobraćaj ZABRANJEN u oba smera, ali to ne sprečava vlasnike ilegalnih luksuznih vikendica, vila i dvoraca na Savi da svoje četvorotočkaše bahato poteraju nasipom”.

Znaci zabrane kretanja motornih vozila i znaci upozorenja da tuda idu biciklisti, redovno nestaju s nasipa na čijem početku kod novobeogradskog Bloka 71 su nekada bili čuvar i rampa.

Iz vikendica uz Savu pod nasipom, izgrađenih uprkos zabrani ;u području vodozahvata beogradskog vodovoda, izliva se fekalna voda, šuma uz nasip je velikim delom posečena, uz reku se nasipa zemlja, asfaltira se, a nasip vidno propada zbog saobraćaja kamiona, piše u saopštenju.

“Da li biste vi izveli porodicu na vožnju biciklom, ako vam svaki minut besno svira užurbani vlasnik vikendice i džipa?”, pitaju “Ulice za bicikliste”.

Udruženje traži od gradskog Sekretarijata za saobraćaj da naloži da se ponovo postave znaci zabrane saobraćaja motornih vozila nasipom, i da JKP “Beograd put” to sprovede po nalogu saobraćajne inspekcije kojoj je probem s nasipom prijavljen više puta.

Na “Kritičnu masu” ovog puta treba poneti lopte, rekete za badminton, frizbi i opremu za izlet, jer će biciklisti na nasipu sačekati zalazak sunca, nadajući se da jednog dana neće biti motornih vozila na nasipu koji je deo biciklističkog puta uz Savu, sve do Rezervata prirode “Obedska bara”.

Skup biciklista i svih koji ćele da im se priključe je na Trgu Republike u subotu, 29. avgusta, u 16:30 sati, a “Kritična masa” kreće u 17:30 sati pod parolom “Nije nasip auto-put” trasom koja će biti dugačka 12 kilometara.

“Kritična masa” u Beogradu redovno ima obezbeđenje Saobraćajne policije, a poziv i trasa su na https://www.facebook.com/events/460337520807015/.

“Kritična masa” je zajednička mesečna biciklistička vožnja koja se u više od 300 gradova sveta priređuje od 1992, s ciljem skretanja pažnje na probleme biciklista i biciklistkinja u gradskom saobraćaju.

http://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/11420-u-subotu-biciklisti-protiv-motornih-vozila-na-nasipu-u-novom-beogradu
+ posts

Širi ovaj prilog jer slobodne medije nemamo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *